Stiri Teatru

Teatrul Maria Filotti Braila prezinta spectacolul de succes”Cantareata cheala” in cadrul FEST-FDR 2019

Teatrul “Maria Filotti” a fost selectionat si prezinta la Timisoara in 7 noiembrie, spectacolul CANTAREATA CHEALA in cadrul celei de-a XXIV-a editie a Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) .
”Cantareata cheala” de Eugene Ionesco, dupa o traducere de Vlad Russo si Vlad Zografi, este adaptat scenic si regizat de Radu Iacoban. Scenografia ii apartine lui Tudor Prodan. Light design – Bogdan Gheorghiu. Distributia : Ramona Ginga (doamna Smith), Valentin Terente (domnul Smith), Corina Bors (doamna Martin), Silviu Debu (domnul Martin), Madalina Anea (Mary), Adrian Stefan (pompierul).
“M-am tot intrebat daca Eugen Ionesco vorbeste serios atunci cand numeste «Cantareata cheala» o anti piesa. Exista personaje, exista scene cu iz de cauzalitate care genereaza situatii dramatice si dialog intre personaje. Aparent, avem de-a face cu o piesa. Aparent, deorece repetand cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Braila si inotand prin marea lingvistica a textului, ne-am dat seama ca, pana la un punct, Ionesco vorbeste serios, dar si glumeste…

E un amestec de timiditate si agresivitate, asa cum el insusi afirma intr-un interviu, in fiecare dintre personajele aduse pe o scena care nu se doreste a fi scena… E un spirit anarhic care se ascunde in spatele mastii de conformism, afisate de anti-personajele din Cantareata Cheala.
Rezulta, asadar, o comedie uneori agresiva, alteori trista, alteori sarita de pe fix. Pe undeva, asa cum ne situam si noi astazi ca indivizi, intr-o societate in care alienarea si lipsa de comunicare devin din ce in ce mai prezente”, subliniaza regizorul Radu Iacoban.
Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) este si in acest an un loc de intalnire a celor mai bune spectacole pe text contemporan de teatru romanesc si un punct de convergenta al artelor performative in complexitatea lor.FEST-FDR este un eveniment organizat de Teatrul National din Timisoara cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, al Primariei si al Consiliului Local Timisoara.

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: