FESTIVALUL ZILE SI NOPTI DE TEATRU LA BRAILA – EDITIA A XI-a – 17-24 SEPTEMBRIE 2017

TEMA EDITIEI: COMEDIA IN FEL SI CHIP
DIRECTOR SI SELECTIONER UNIC AL FESTIVALULUI: LUCIAN SABADOS

Ziua I – Duminica , 17 septembrie
Ora 17.00 – Sala Studio
”ERA OK SI LA 60!”
One-man show cu RAZVAN VASILESCU
Durata – 1h
GODOT CAFE- TEATRU BUCURESTI

Indragitul actor povesteste cu umor si ironie despre cum i s-a schimbat perspectiva asupra vietii odata cu inaintarea in varsta. Atitudinea relaxata si sinceritatea cu care face ,,haz de necaz’’, transforma experienta vizionarii acestui spectacol intr-o lectie de viata, pusa in scena cu maiestrie.
O portie sanatoasa de comedie care te va face sa-ti spui, la final, ca sigur va fi ok si la 60. Pentru ca fiecare varsta are farmecul ei. Secretul e sa nu te opresti niciodata din ras. ,,Era OK si la 60’’ spune o poveste despre micile minuni, placeri, abandonuri si paradoxuri ale vietii unui om care isi descopera in fiecare zi bucuria de a trai.

Ora 18,30 – Sala Mare
”TANGO” de Slawomir Mrozek
PREMIERA
TEATRUL ”MARIA FILOTTI” BRAILA – 1h 50min.

Distributia: CONRAD MERICOFFER, VALENTIN TERENTE, EMILIA MOCANU, RAMONA GINGA, LIVIU PINTILEASA, CORINA BORS, ADRIAN STEFAN
Regia: VLADIMIR ANTON
Scenografia: RODICA DER

”Tango”, un text genial al marelui scriitor polonez, Slawomir Mrozek, o comedie absurda despre eliminarea valorilor, despre totalitarism, despre ideologii esuate si vise spulberate, despre dureri neimpartasite si nevoia de libertate cu orice pret.

Ora 21,00 – Sala Studio
”CREDITUL” de Jordi Galcerán
Regia: MIHAI CONSTANTIN
Distributia: RAZVAN VASILESCU si SERBAN PAVLU
”GODOT CAFE”- TEATRU, BUCURESTI
Durata – 1h 20`

”Ce se intampla atunci cand ai nevoie de un credit dar nicio banca nu e dispusa sa ti-l ofere? Recurgi la ultima varianta: manipulare si amenintare. Niciun bancher, in situatia de fata. Razvan Vasilescu, n-o sa te poata refuza atunci când ii prezinti cruda realitate in fata. O sa-i seduci nevasta? Nimic din viata pe care o cunostea pana acum nu va mai fi la fel? Ramane de vazut cum iese fiecare, in stilul sau, din situatia asta.”

Ziua II – Luni, 18 septembrie
Ora 18,00 – Sala Mare
”FLUTURII SUNT LIBERI” de Leonard Gershe
Regia: ERWIN SIMSENSOHN
Traducere: ELIZA SIMSENSOHN
Scenografia: IULIANA GHERGHESCU
Light design: DANIEL KLINGER
Distributia: ALEX CALIN, IOANA ANASTASIA ANTON, CATRINEL DUMITRESCU, SERBAN GOMOI
TEATRUL EXCELSIOR BUCURESTI
Durata – 1h 55 min.

„O poveste despre ambitie, vise si dezamagiri. O poveste despre Don, cel care vrea sa traiasca cu adevarat. O poveste despre Jill, cea care il invata sa o faca. O poveste despre d-na Baker si despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul sau „puiului” care incearca sa zboare liber, de teama ca el sa nu-si franga aripile. O poveste despre doi tineri care se gasesc, apoi se pierd, pentru ca in final… O poveste cu zambete si cu lacrimi in ochi…” (Erwin Simsensohn)

Ora 20,30 – Sala Studio
”O NOAPTE FURTUNOASA” de I.L. Caragiale
TEATRUL ”ANDREI MURESANU” SFANTU GHEORGHE – 1 h 35 min.
Regia: CRISTIAN BAN
Scenografia: SIMONA NEGRILA
Distributia: COSTI APOSTOL, DANIEL RIZEA, IION FISCUTEANU JR., SEBASTIAN MARINA, LIVIU POPA, FATMA MOHAMED, CLAUDIA ARDELEAN
Durata spectacolului: 80 minute, fara pauza
Limita de varsta: peste 14 ani; PE TOATA DURATA SPECTACOLULUI SE FUMEAZA!

Desi spectacolul respecta textul clasic scris de I. L. Caragiale, citit pentru prima data in fata publicului in anul 1878, montarea lui Cristi Ban este cea care il face diferit fata de alte spectacole similare. Regizorul pune in scena spectacolul astfel incat sa fie cat mai usor de inteles pentru publicul tanar, adresandu-se in mod direct acestuia.”

Ziua III – Marti , 19 septembrie
Ora 18,00 – Sala Mare
”UNCHIUL VANEA” de A. P. Cehov
TEATRUL ”TOMA CARAGIU” PLOIESTI
Regia: SANZIANA STOICAN
Scenografia: VALENTIN VARLAN
Univers sonor: ION RADU BURLAN
Light design: IOAN MARIN
Distributia: PAUL CHIRIBUTA, MADALINA ANEA, ANA CRETU, OXANA MORAVEC , IOAN COMAN, CRISTIAN POPA, ION RADU BURLAN, LUCIA STEFANESCU NICULESCU

”Unchiul Vanea” – o drama in care personajele sunt macinate de insatisfactie, care vor sa inteleaga sensul vietii, in care fiecare iubeste pe cineva care nu-i poate raspunde in acelasi mod – toate acestea alcatuiesc o piesa la sfarsitul careia fiecare spectator este invitat sa se intrebe care este rostul vietii sale si cat este de multumit de cum a trait. Neimplinirile personajelor dau nastere unor reflectii profunde despre iubire, curaj, neputinta.”

Ora 20,30 – Sala Studio
”CUM AM INVATAT SA CONDUC” de Paula Vogel
TEATRUL DE COMEDIE BUCURESTI
Durata -1h 50 min.
Regia: EUGEN GYEMANT
Scenografia: TUDOR PRODAN
Traducerea: EUGEN GYEMANT
Distributia: SERBAN PAVLU, IOANA ANASTASIA ANTON, DELIA NARTEA, SMARANDA CARAGEA, ALEXANDRU CONOVARU

„Intr-o lume imaginara, de papusi Barbie, o America a anilor `60, se desfasoara pe ascuns o relatie interzisa. Descoperim insa ca limitele dintre inocenta si perversitate sunt greu de stabilit, iar relatiile dintre oameni sunt mult prea complexe pentru a putea fi impartite in categorii…” (Eugen Gyemant) Scris in 1997, CUM AM INVATAT SA CONDUC, text catigator al premiului Pulitzer in 1998, este o analiza emotionanta a unei vieti ce sta sub semnul iubirii nepotrivite.”

Ziua IV- Miercuri , 20 septembrie
Ora 18,00 – Sala Studio
”ZADARNICELE CHINURI ALE DRAGOSTEI” de William Shakespeare
TEATRUL ”MATEI VISNIEC” SUCEAVA
Durata -1h 40 min.
Adaptare: ALEXANDRU BOGDAN
Regia : ALEXANDRU BOGDAN
Costume si elemente de decor : RALUCA ALEXANDRESCU
Light and video design : ERANIO PETRUSKA
Distributia: COSMIN PANAITE, BOGDAN CANTAUZ, SERGIU MORARU, BOGDAN AMURARITEI, DIANA LAZAR, DELU LUCACI, CRISTINA FLOREA, CLARA POPADIUC, CATALIN MINDRU, ALEXANDRU MARIN, HORIA BUTNARU
Durata: 1 h 40 min

”Spectacolul Zadarnicele chinuri ale dragostei, dupa William Shakespeare, montat la Suceava in regia lui Alexandru Bogdan, este o pledoarie pentru dragoste si indragostiti, pentru sensibilitate si pasiune, o comedie pentru tinerii de toate varstele si mai ales pentru cei care cred ca existenta fara iubire e un nonsens. Zadarnicele chinuri ale dragostei este un studiu atent elaborat asupra celor mai fine aspecte ale emotiei umane, totul vazut printr-o prisma comica, hilara, jucausa, relaxanta dar, in acelasi timp, lucida si ironica.

Ora 20,00 – Sala Mare
”SVEJK” dupa Jaroslav Hašek
TEATRUL ”ODEON” BUCURESTI
Durata – 2h 10min.
Traducerea: JEAN GROSU
Regia : ALEXANDRU DABIJA
Scenografia: ANDRADA CHIRIAC
Cantece: ADA MILEA
Distributia: PAVEL BARTOS, CEZAR ANTAL, IOAN BATINAS, MIRCEA CONSTANTNESCU, MARIUS DAMIAN, SABRINA IASCHEVICI / ALINA BERZUNTEANU, DORINA LAZAR / DANA VOICU, RUXANDRA MANIU, PAULA NICULITA, ALEXANDRU PAPADOPOL , GABRIEL PINTILEI, ANDA SALTELECHI, MIHAI SMARANDACHE, SILVIAN VALCU, VERONICA GHERASIM, DAN IOSIF
Limita de varsta: 12 ani

”Spectacolul are la baza dramatizarea realizata de regizorul Alexandru Dabija, inspirata de cartea scrisa de Jaroslav Hašek – Peripetiile bravului soldat Švejk (traducerea Jean Grosu). Este considerata una dintre cele mai memorabile si reusite scrieri satirice din literatura mondiala, fiind pe langa un inteligent si convingator manifest anti-razboi, si unul din cele mai amuzante romane scrise vreodata. ”

Ziua V – Joi , 21 septembrie
Ora 17,00 – Sala Mare
”REVIZORUL” de Nikolai Vasilievici Gogol
TEATRUL ”TINERETULUI” PIATRA NEAMT
Durata – 2h 45 min.
Traducere: MASA DINESCU
Regia : ZAKARIAS ZALAN
Scenografia: CSABA CSIKI
Design sonor : CSABA CSIKI
Distributia: VICTOR GIURESCU, ECATERINA HATU, CATALINA BALALAU , EMANUEL BECHERU, FLORIN MIRCEA JR., ADINA SUCIU, RARES PIRLOG , DANIEL BESLEAGA, DRAGOS IONESCU, ANDREI MERCHEA – ZAPOTOTKI, DAN GRIGORAS, FLORIN HRITCU, VALENTIN FLOREA, AIDA AVIERITEI, NORA COVALI, CORINA GRIGORAS, SONIA TEODORIU , MARIA HIBOVSKI , LOREDANA GRIGORIU, CATALINA IESANU
Durata spectacolului: 3h (inclusiv pauza)
Limita de varsta: 12 ani

”In Revizorul transpare, poate mai mult decat in celelalte piese ale sale, mesajul ca atunci cand oamenii pactizeaza cu diavolul in „taina faradelegii“, ei devin corupti, egoisti si incalca toate regulile pentru obtinerea, pastrarea si sporirea puterii. A ajunge, fara merite deosebite, prin mijloace neoneste, prin concurs de imprejurari favorabile la o buna situatie materiala, politica sau sociala este tinta majoritatii personajelor.”

Ora 20,00 – Sala Studio
”SI VENI BARBATUL LA FEMEIE” de Semion Zlotnikov
TEATRUL DE ARTA BUCURESTI
Durata -1h 40min.
Traducerea: BOGDAN BUDES
Regie: BOGDAN BUDES
Scenografie : RALUCA CHELARU
Miscare scenica : ANDREEA DUTA
Distributia: MIHAELA SIRBU, LUCIAN PAVEL

O comedie induiosatoare, o privire amuzata asupra a doi oameni care vor sa o ia de la capat, impreuna.

Ora 22.00- Sala Avantgarde
DINU OLARASU – Recital folk

Ziua VI –Vineri , 22 septembrie
Ora 18,00 Sala Studio
”DE CE FIERBE COPILUL IN MAMALIGA” dupa Aglaja Veteranyi
One-woman-show cu EDITH ALIBEC
Durata – 1h 15min
Traducere: NORA IUGA
Regia, scenografia, sunetul: DANA PARASCHIV
Limita de varsta: minim 14 ani

”Proiectul teatral cu tema integrarii “De ce fierbe copilul in mamaliga” arata ce inseamna sa te afli prins intre locul natal si o tara straina.

Ora 19,30 – Sala Mare
”RENDEZ-VOUS PE LUNA” de Alexandr Galin
TEATRUL MIC BUCURESTI
Durata – 2h
Distributia: DAN CONDURACHE, CLAUDIU ISTODOR, RUXANDRA ENESCU, ANA BIANCA POPESCU, DOINA TEODORU / RAPHAELA LEI, BEATRICE PETER, VALENTINA POPA
Limita de varsta: 12 ani+

Ce nu ar face un barbat pentru a intra in gratiile unei femei frumoase ? Vasili Bogdanov aranjeaza o petrecere surpriza chiar pe Luna. Nu mai conteaza ca Luna este de mucava, invitatele – platite, iar sarbatoritul – Alexander Trauberg – un academician care circula cu bicicleta, caci nu are bani de masina. Visele, raman vise. Nici cei 30 de ani trecuti si nici brutala realitate nu il pot face sa renunte la naluciri, iluzii, deznadejdi. Va mai fi oare cineva cu picioarele pe Pamant la sfarsitul acestei aniversari a iubirii pierdute si regasite ? Haideti sa ne imbarcam pe scena Teatrului Mic pentru zborul visat pe Luna !

Ora 22.00- Sala Avantgarde
SORIN ROMANESCU – recital (jazz, chitara )

Ziua VII –Sambata , 23 septembrie
Ora 18,00 – Sala Mare
”LOBBY HERO” de Kenneth Lonergan
TEATRUL ”EVREIESC DE STAT” BUCURESTI
Durata -1h 30 min
Regia: RADU IACOBAN
Scenografia: MIHAELA ULARU
Distributia: TUDOR AARON ISTODOR, IOLANDA COVACI, MARIUS CALUGARITA, LUCIAN IFTIME
Durata spectacolului: 90 minute, fara pauza
Limita de varsta: Minimum 16 ani

”Lobby Hero” ofera spectatorului o poveste aparent simpla, cu implicatii complexe. Personajele – un paznic, seful acestuia, un politist si o politista – sunt in acelasi timp si bune, si rele, si egoiste, si altruiste; sufera, se amuza sau exacerbeaza emotii, in incercarea de a se redescoperi pe ei insisi.”

Ora 20,00 Sala Studio
„ARE NEVOIE DE MULTA ATENTIE!” de Martin Crimp
”UNTEATRU” BUCURESTI
Durata: 1h 40 min
Regia : SANZIANA STOICAN
Distributia: IONUT VISAN, SABRINA IASCHEVICI, MADALINA ANEA, CRISTINA CASIAN, SILVIU DEBU

Spectacolul este un semnal de alarma la adresa unei societati care a uitat sa ofere atentie lucrurilor cu adevarat importante.”

Ora 22.00- Sala Avantgarde
ZOLTAN BUTUC – „Frunza verde de albastru” – recital Nichita Stanescu

”PENTRU CEI CARE IUBESC LIMBA POEZEASCA”

Ziua VIII –Duminica, 24 septembrie
Ora 17,00 Sala Studio
”FAT PIG” de Neil LaBute
TEATRUL ”FANI TARDINI” GALATI
Durata -1h 50 min.
Regia: LAURA MOLDOVAN
Distributia: OANA MOGOS, VLAD VOLF, CIPRIAN BRASOVEANU, FLAVIA CALIN

FAT PIG ” de Neil LaBute, este o comedie amara despre subiecte inconfortabile, despre cat curaj avem sa fim noi insine, despre lasitatea in fata unei societati crude care, aparent, tinde spre perfectiune dar in realitate pune foarte multa presiune asupra noastra. Aceasta perfectiune ajunge sa o simulam afisand FORME stabilite de societate ca fiind imaginea perfectiunii, dar care ajunge doar la forma pentru ca fondul se pierde in aceasta uniformizare.

Ora 19,00 – Sala Mare
”FAZANUL” de Georges Feydeau
TEATRUL ”NOTTARA” BUCURESTI
Durata – 2h 15 min cu pauza
Regia : ALEXANDRU MAZGAREANU
Distributia: GABRIEL RAUTA, SERBAN GOMOI, STEFAN LUPU, ALEXANDRU SUCIU, SORINA STEFANESCU, LAURA VASILIU / RALUCA GHEORGHIU, DIANA ROMAN, ION HAIDUC, CRENGUTA HARITON, IOANA CALOTA, VLAD BALAN, ALEXANDRU MIKE GHEORGHIU

Fazanul este o comedie spumoasa, in care jocul aparentelor, incurcaturile de tot soiul, imprevizibilul si rasturnarile de situatie sunt menite sa declanseze hohote de ras, iar rolurile se schimba intr-un ritm ametitor, astfel ca pacalitorul devine foarte usor pacalit.
O inlantuire clocotitoare si surprinzatoare de intamplari reasaza lucrurile dupa logica sclipitoare a comediilor bulevardiere si ne dezvaluie, intr-un final, cine e Fazanul.”