“Samanta de brand personal se mosteneste, dar mai departe se cultiva si se creste de cel care o dobandeste. Deci este transmisibil pana intr-un anumit punct. Unii nu reusesc sa-l personalizeze si asa apar cazurile in care fiii sunt mereu asociati cu imaginea parintilor celebri. Asta pentru ca nu stiu cum sa-si creeze un brand personal si sa ofere unicitate. Exista si cazuri in care copiii chiar reusesc sa iasa din umbra parintilor…”

Pe Stefana am cunoscut-o in luna noiembrie a anului trecut, la sediul Scolii de Televiziune. Era seara in care a emis pentru prima data televiziunea Romania Ta si exersam citirea de pe prompter. Stefana a intrat si s-a asezat chiar langa mine, cuminte, tacuta, cu ochii ei albastri si cu un zambet larg. Dupa ce a salutat, nu i-am mai auzit vocea timp de jumatate de ora. Nu vroia sa deranjeze, chiar daca era Stefana Samfira. Nu stiu daca ea a sesizat, dar toti din incapere au fost acaparati de frumusetea si dulceata ei. Vreau sa va spun doar atat: Stefana Samfira este o aparitie!

Cand te nasti sub brandul „Zamfirescu”, lucrurile sunt simple…atunci cand esti copil si poti sa profiti la maximum de avantajele numelui tau:

„Nichita Stanescu imi spunea „Infanta”, pe Constantin Noica l-am convins sa nu taie copacul din fata casei lui de la Paltinis pentru ca vazusem eu o scorbura de veverita in el, Petru Cretia mi-a facut o compunere pentru limba engleza despre timp, la care am luat nota 8…si multe alte intamplari haioase cu personalitati din lumea culturala (artisti, pictori, muzicieni, politicieni). Da, sunt norocoasa.” (Stefana Samfira, actrita)


Stefana a crescut intr-o lume cultural-artistica, cu tatal un mare actor, mama actrita, matusa si fratele actori si ei…Si a crescut si a tot crescut si, odata cu inaintarea in varsta, a inceput si partea mai putin placuta a faptului ca se numea Zamfirescu:

„Mereu  am fost privita ca „fata lui…” si ceilalti s-au uitat cu lupa asupra mea ca sa vada daca sunt doar atat sau mai e si altceva. Mereu a trebuit sa demonstrez cate ceva cuiva…” (Stefana Samfira, actrita)

Dar asta a motivat-o si mai tare sa-si construiasca propriul ei brand…

„…daca la inceput mi se parea frustrant, cu timpul am invatat ca, de fapt, toate astea sunt in folosul meu, pentru ca, practic, toate privirile rautacioase si suspicioase nu ma fac decat sa fiu mai buna si sa am pretentii mai mari de la mine…adica sa evoluez. Asa ca le multumesc.” (Stefana Samfira, actrita)


A devenit apoi Samfira si asta a fost momentul in care a inceput o noua etapa pentru Stefana, in procesul de branding personal.

„Casatoria cu Cristian Samfira m-a ajutat foarte mult. El este creator de moda si pictor. Am invatat multe de la el si inca mai invat. Este o fire perseverenta, deschisa si optimista. Datorita lui am inceput sa ma gasesc si pe mine, sa am incredere in cei din jur.” (Stefana Samfira, actrita)


Cum schimbarea numelui nu a ajutat-o deloc in construirea brandului personal, pentru ca asemanarea cu Zamfirescu este mare, a apelat la o alta strategie, care n-a mai tinut asa mult de mana destinului.

„Am folosit strategia bunului simt. Perseverenta si munca. Si nu am obosit niciodata sa merg la castinguri…cu toate ca sunt mult mai multe cele neluate. Incerc sa fac in fiecare zi un pas inainte – nu reusesc mereu, probabil ar fi si plictisitor. Incerc sa fiu la curent cu lucrurile care se intampla in lume…incerc sa traiesc in prezent si sa-i fac fericiti pe cei din jurul meu. Si apoi, publicul isi da seama daca il minti, nu?” (Stefana Samfira, actrita)


Cu fiecare rol, cucereste un public nou…

„Prin natura meseriei mele ma adresez tuturor – primul lucru pe care l-am invatat de la coordonatorul meu Profesor Univ. Dr. Sir Toby – Ion Tobosaru, cand mi-am dat doctoratul in Estetica. Sigur, targhetul se schimba de la rol la rol, nu ramane acelasi. Am jucat in „Sarea-n bucate”- un film pentru copii – public tinta: de la 2 ani la 5-6 ani. Pe 3 octombrie in  „Biloxi blues”- la Palatul Copiilor- regia Iarina Demian – unde am un rol de…sa-i zicem…femeie de moravuri usoare…public tinta? In niciun caz cel de la „Sarea-n bucate”. Asa ca…publicul este foarte variat…iar de cunoscut, probabil mi-ar lua o viata si poate mai mult.” (Stefana Samfira, actrita)

Actor de teatru sau de film?

„Nu pot sa aleg. Sunt atat de diferite si atat de…la fel. La teatru simti publicul respirand odata cu tine, la film obiectivul patrunde pana in sufletul tau…Nu, nu pot sa aleg.” (Stefana Samfira, actrita)

Fie ca ii spunem Stefana Samfira sau Zamfirescu, ne gandim tot la aceeasi persoana, care nu se schimba de la un nume la altul. Ramane aceeasi persoana care, atunci cand e pe scena sau doar tacuta langa tine, iti acapareaza toata atentia. Ea a invatat si ne invata si pe noi ca, in viata, nu conteaza sub ce nume te nasti, pe cine ai parinti sau frati, atunci cand trebuie sa fii iubit si apreciat. Ceea ce conteaza gasim doar in noi.

„Nu incercati sa copiati pe nimeni si nimic. Descoperiti-va pe voi! Asa cum intr-o picatura de roua se vede tot Universul, intr-o fiinta sunt toate posibilitatile de fapte, gesturi… Lasati-le sa iasa la lumina doar pe cele bune, pe cele care ne ajuta sa mergem mai departe frumos.” (Stefana Samfira, actrita)

Multumiri actritei Stefanei Samfira pentru acest interviu acordat, in exclusivitate, pentru Lectia de Branding Personal!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.