Ieri, Cinema City din incinta Promenada Mall Braila a fost gazda unui eveniment de exceptie – premiera primului lungmetraj romanesc, “Pozitia copilului”, care a fost premiat anul acesta cu Ursul de Aur. Brailenii s-au putut bucura astfel de un film realist, dur, al societatii contemporane, al carui subiect principal este relatia dintre parinte si fiul sau, dar care aduce in prim-plan si teme controversate precum coruptia sau traficul de influenta.

La eveniment a luat parte si talentul si extrem de modestul regizor al filmului, Calin Peter Netzer, care a adus premiul care l-a consacrat, Ursul de Aur si a interactionat cu publicul, povestind despre ideea filmului, mesajul transmis sau onoarea de a aduce un trofeu important pentru industria cinematografica mondiala, in Romania.

Actiunea se desfasoara intr-o familie cu un statut social destul de inalt si se centreaza pe relatia tensionata dintre o mama mult prea protectoare si fiul care incearca sa se descurce singur in viata. Momentul culminant in relatie apare atunci cand Barbu, fiul Corneliei, provoaca un accident, care se soldeaza cu o victima. Fiind adus la sectia de politie apare un alt subiect, anume coruptia de zi cu zi din sistemul justitiar roman, iar cu ajutorul acestui lucru Cornelia incearca sa isi scape fiul de sub acuzatia de omor. Stradaniile sale rezulta in incetarea relatiei dintre mama si fiu, si arata in acelasi timp ca, de fapt, Barbu este slab de inger si esueaza sa-si ascunda vulnerabilitatea. Finalul este unul deschis si va lasam sa il descoperiti sau sa vi-l inchipuiti singuri.

Cand am scris scenariul impreuna cu Razvan Radulescu, am dorit sa ne axam pe relatiile cu familiile noastre, cu mamele noastre, si de aici am construit intreaga poveste. Pentru subiectul dramatic al accidentului ne-am inspirat din foarte multe cazuri. In primul rand dintr-un documentar vazut de mine mai demult la TVR, care m-a convins sa caut in arhive mai multe informatii, din multe povestiri ale unor cunoscuti, presa etc. Nu cred ca “Pozitia copilului” este un film care are o morala. Este un film care ridica semne de intrebare, fiecare ar trebui sa reflecteze asupra subiectelor atacate si cred ca multi se regasesc in poveste. V-as ruga, daca v-a placut filmul, sa il recomandati mai departe, pentru ca e foarte important ca lumea sa vina din nou in salile de cinema la un film romanesc, a declarat regizorul Calin Peter Netzer.

Depre trofeul castigat, dl regizor a declarat ca este o mare bucurie si implinire profesionala, dar, in acelasi timp, si o povara pentru ce va urma. De asemenea, Peter Netzer a mai spus ca la intoarcerea in tara cu Ursul de Aur, a fost felicitat, intr-un fel sau altul, de mai toti regizorii romani importanti. Cat despre cinematografia romaneasca Netzer a declarat ca este pe val si ca fiecare dintre regizorii romani care castiga premii sunt un exemplu pentru ceilalti.

Noi va recomandam sa mergeti la cinematograf sa vedeti “Pozitia copilului”, pentru ca, dincolo de socul provocat la primul impact, este un film care MERITA!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.