Primaria Municipiului Bucuresti, prin Teatrul Nottara a organizat in perioada 20-21 august cea de-a doua editie a Laboratorului de Teatru DENS. Trei regizori rusi – Aleksei Logacev, Vladimir Smirnov si Roman Ilin Theodori –au lucrat cu actori si colaboratori ai Teatrului Nottara in cadrul unui proiect ce si-a propus sa ii scoata pe artisti din zona de confort si sa ofere un ritm de lucru intensiv, la finalul caruia trei schite de spectacol, diferite de versiunea originala, literara, au fost vizionate cu interes si nesat de arta, aplaudate, criticate si votate de catre public. Laboratorul de Teatru DENS, conceput si coordonat de criticul si producatorul de teatru Oleg Loevski, a ajuns la cea de-a doua editie si inca de la editia-pilot a inregistrat un mare succes in randul publicului, toate cele trei spectacole rezultate fiind acum parte din stagiunea curenta a Teatrului Nottara. Noutatea celei de-a doua editii a constat in organizarea unui workshop de secretariat literar, destinat secretarilor si PR-ilor literari, consultantilor artistici din teatrele din toata tara, sustinut de Oleg Loevski si de criticul de teatru Pavel Andreevici Rudnev.

Anul acesta s-a lucrat pe trei texte din dramaturgia clasica romana, de Mihail Sebastian, Steaua fara nume (in regia lui Vladimir Smirnov); Camil Petrescu – Mitica Popescu (in regia lui Roman Ilin Feodori) si Aurel Baranga- Opinia publica (în regia lui Aleksei Logacev). Noi i-am vizionat astazi cu un ochi critic si unul laudativ pe cei patru actori implicati in productia “Mitica Popescu”: Serban Gomoi, Razvan Banica, Cristina Juncu si Ioana Calota, in regia lui Roman Theodori, absolvent al Academiei de Stat de Arta Teatrala din Sankt Petersburg, actor-regizor in cadrul Teatrului de Arta din Moscova si actualmente director de teatru. Productia este una captivanta, de la inceputurile sale comice, pe alocuri nedeslusite, cu personaje exponentiale din societatea de azi, dar caricaturizate pentru a spori mesajul piesei, la finalul tragic, dramatic, conform caruia, o data cu riscul, dispare totul in viata. Productia a fost cea mai votata de catre public, cu 26 de voturi.

La finalul evenimentului, Roman Theodori, regizorul productiei castigatoare ne-a declarat in exclusivitate:

Mi-au placut foarte mult oamenii din Romania. Mi-a placut faptul ca sunt deschisi, ca se bucura de viata, ca zambesc, ca au un temperament extraordinar. De asemenea mi-a placut orasul Bucuresti, chiar daca sunt a treia oara aici. M-am imprietenit cu Raluca Radulescu, translatora mea pe tot parcursul acestei perioade, care locuieste aici, si ea mi-a aratat Bucurestiul din punctul ei de vedere. Un oras foarte frumos, cu o istorie foarte interesanta, un oras foarte verde, luminos, si un oras care imi aminteste foarte mult de orasul copilariei mele, unde lumina galbena a felinarelor se reflecta pe verdeata de pe copaci. De aceea am avut senzatia ca sunt ca acasa.

Am lucrat in Romania cu patru actori extraordinari, fiecare din ei abordand si avand mai multe roluri in piesa regizata de mine, care m-au impresionat, m-au uimit si m-au bucurat foarte tare.

Cea mai mare provocare a mea in teatrul Nottara a fost, bineinteles, sa regizez acest spectacol si faptul ca am fost la repetitii doar doua zile in acest teatru, deci totul a fost foarte greu de facut si pe repede inainte, cu multi nervi.

Consider ca avantajele piesei abordate, care au dus la numarul de voturi primite din partea publicului au constat in interesul prezentat de tema. Eroului principal ii este atat de frica de realitate, incat el fuge de aceasta realitate si se refugiaza in lumea fanteziilor sale, o lume imaginara. Aceasta lume imaginara, pe care el si-o creaza e mult mai reala decat insasi realitatea. Si aceasta tema mi-a placut.

Vreau sa ma intorc in Romania, dar sunt un om foarte ocupat. Am foarte multe promisiuni de onorat, proiecte de dus la capat, dar da, imi doresc sa revin aici. Pentru moment planurile mele se concentreaza in jurul revenirii mele in Teatrul de Arta din Moscova, in calitate de actor si de regizor al piesei “Mustele”, si, de asemenea, voi pune in scena alte doua productii in cadrul teatrului al carui director sunt.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.