Pentru ca in acest an comicul se imbina si izvoraste si din tragic, in cadrul Festivalului de teatru brailean, “Zile si nopti de teatru la Braila”, gazduit de Teatrul “Maria Filotti”, marti, 19 septembrie, cu incepere de la ora 18, la Sala Mare, publicul spectator este invitat la piesa “Unchiul Vanea”, in regia Sanzianei Stoican– o drama in care personajele sunt macinate de insatisfactie, care vor sa inteleaga sensul vietii, in care fiecare iubeste pe cineva care nu-i poate raspunde in acelasi mod. Toate acestea alcatuiesc o piesa la sfarsitul careia fiecare spectator este invitat sa se intrebe care este rostul vietii sale si cat este de multumit de cum a trait. Neimplinirile personajelor dau nastere unor reflectii profunde despre iubire, curaj, neputinta.

Am stat de vorba cu Ana Cretu despre ce inseamna pentru ea participarea la unul din cele mai prestigioase festivaluri de teatru din tara.

Cum ati descrie in cateva cuvinte piesa propusa in acest an, in cadrul festivalului?

Stradania formala si neputinta oamenilor de a se depasi pe ei insisi, de a sparge carapacea, de “a pleca la Moscova”…

De ce sa vina publicul spectator sa vizioneze aceasta piesa?

Cred ca cel mai fain lucru in legatura cu piesele lui Cehov e ca ele nu au eroi, oamenii sunt oameni cu bune si cu rele, nu avem personaje negative sau pozitive. Desigur, actorul isi apara partea lui de om, regizorul pune in valoare anumite personaje, spectatorul simte si empatizeaza cu altele. Si asta e foarte frumos si uman. Dar obiectiv vorbind, Cehov a impartit bucuriile si tristetile in egala masura personajelor. Cehov creeaza polemici si, asa cum descria Gorki, parca ai o pofta sa faci lucruri nebunesti dupa ce citesti piesele sale, sa traiesti, sa iubesti si sa suferi nebuneste.

Ce inseamna pentru dvs participarea la festivalul de teatru brailean din acest an?

O bucurie. Voi fi si pentru prima data in Braila.

Ce parere aveti despre teatrul brailean in genere?

Am auzit numai lucruri de bine despre trupa de la “Maria Filotti”, am auzit ca ar fi una dintre cele mai bune din tara. Am vazut cativa din actorii de acolo pe scenele bucurestene si sper sa-i mai vad in continuare. A, si am auzit ca aveti o sala extraordinara.

Care sunt principalele dvs obiective profesionale de viitor?

Momentan imi doresc foarte mult sa revin un pic la niste pasiuni pe care intotdeauna le-am avut, dar nu neaparat intr-o maniera profesionista. Muzica si dansul. Imi doresc sa iau cursuri si sa ma profesionalizez in sensul asta. Sa continui sa lucrez in teatru, sa ma apropii mai mult de film… in principiu sa fac ceeea ce-mi place sa fac, iar drumul se va asterne de la sine…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.