Teatrul „Maria Filotti’’ participa la Festivalul National de Teatru , editia a 27-a, cu spectacolul PRINTUL NEFERICIT(„La Double Inconstance”) de Marivaux, regia Sanziana Stoican, si va fi prezentat miercuri, 25 octombrie, ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Odeon.
PRINTUL NEFERICIT„La Double Inconstance”, o comedie in trei acte, construita dupa tiparele Commediei dell’arte, in care ii regasim pe Arlequin si Trivelin, personaje esentiale ale acestei forme de improvizatie teatrala, are o constructie surprinzator de moderna pentru epoca elaborarii sale , fiind reprezentat scenic pentru prima data in anul 1723, de catre comedianti italieni, la celebrul Teatru ”Hotel de Bourgogne” din Paris.
Traducerea piesei a fost realizata de Sabrina Iaschievici, scenografia, expresiva si perfect adaptata spatiului Salii Studio a Teatrului Maria Filotti este semnata de Valentin Varlan, iar distributia performanta este asigurata de : Emilian Oprea , Mihaela Trofimov, Silviu Debu , Narcisa Novac, Valentin Terente, Corina Bors si Adrian Stefan.
Ca si in alte comedii ale lui Marivaux, precum ”Jocul dragostei si-al intamplarii”, ”Insula sclavilor”, ”Triumful dragostei”, ” Falsa servitoare sau Vicleanul pedepsit” si in ”Printul nefericit” multe dintre caracterele in jurul carora creste povestea apartin Commediei dell’arte, astfel intalnim scene de un comic savuros, rezolvate in cheie comica de celebrul Arlequin, drame nebanuite, iubiri nerostite sau secrete halucinante, tradari nemaiintalnite si conflicte fara precedent.
Criticul Marina Constantinescu, director artistic si selectioner al Festivalului National de Teatru, a anuntat, inca din luna iulie, selectia oficiala a celei de-a 27-a editii a F.N.T. , un eveniment de anvergura, care surprinde realitatea teatrului romanesc din stagiunea trecuta, declara ca:
Dincolo de valoarea spectacolelor din selectie, la aceasta editie desfasurata sub motto-ul ”Teatrul schimba lumea”, importanta este si atitudinea mult mai implicata in prezentul imediat al creatorilor.
Artistii din Romania sunt modele nu doar pentru ceea ce fac pe scena, dar si pentru ceea ce fac si spun in societatea civila. Sunt voci ale cetatii. Iar asta se vede si se simte limpede. Chiar si in programul din aceasta selectie, de pilda

Festivalul National de Teatru este produs de UNITER, ARCUB si Teatrul National „I.L. Caragiale” din Bucuresti si este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Primaria Municipiului Bucuresti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.