Regizorul Yuri Kordonski, actritele Mariana Mihut si Ileana Stana-Ionescu si actorii Horatiu Malaele si Victor Rebengiuc se numara printre laureatii celei de-a XXVI-a editii a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc luni seara, la Alba Iulia.

Cel mai bun spectacol a fost desemnat “Rambuku” de Jon Fosse, adaptarea Anca Maniutiu, regia Mihai Maniutiu (Teatrul National “Mihai Eminescu” din Timisoara), premiul fiind inmanat de ministrul Culturii, George Ivascu.

Pentru Cel mai bun spectacol au primit nominalizari si “Desteptarea primaverii” de Frank Wedekind, poem teatral rock, regia Vlad Cristache (Teatrul Mic Bucuresti), si “Orasul nostru”, dupa piesa lui Thornton Wilder, regia Cristian Ban (Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad).

Castigatorul premiului la categoria Cea mai buna regie a fost Yuri Kordonski, pentru regia spectacolului “Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet” de Gabriel Garcia Marquez (Teatrul German de Stat Timisoara). La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Radu Afrim, pentru regia spectacolului “Daca am gandi cu voce tare” – Teatrul “Marin Sorescu” Craiova si Victor Ioan Frunza, pentru regia spectacolului serial “Ingeri in America” (Partea I: “Sfarsitul lumii e aproape” si Partea a II-a: “Perestroika”) – Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cel mai bun actor in rol principal a fost desemnat Victor Rebengiuc, pentru rolul Bérenger intaiul din spectacolul “Regele moare” de Eugene Ionesco, regia Andrei si Andreea Grosu (Teatrul National “I.L. Caragiale” din Bucuresti). La aceeasi categorie au fost nominalizati si Andrei Hutuleac si Ervin Szucs.

Cea mai buna actrita in rol principal a fost desemnata Mariana Mihut, pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul “Regele moare” de Eugene Ionesco, regia Andrei si Andreea Grosu (la Teatrul National “I.L. Caragiale” din Bucuresti). La aceasta categorie au mai fost nominalizate Silvana Mihai si Olga Torok.

Premiul pentru Cel mai bun actor in rol secundar a fost primit de Zsolt Bogdan, pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial “Ingeri in America (Partea I: “Sfarsitul lumii e aproape” si Partea a II-a: “Perestroika”)” de Tony Kushner, directia de scena Victor Ioan Frunza (Teatrul Maghiar de Stat Cluj). La aceeasi categorie au mai intrat in concurs Liviu Pintileasa si Rares Florin Stoica.

Trofeul pentru Cea mai buna actrita in rol secundar a fost primit de Ada Lupu pentru rolul Fiica din spectacolul “Macelaria lui Iov” de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim (Teatrul “Vasile Alecsandri” Iasi). La aceeasi categorie au mai primit nominalizari Natalia Calin si Emoke Kato.

La categoria Cea mai buna scenografie, premiul a mers la Helmut Sturmer (decorul) si Ioana Popescu (costumele si desenele in nisip live), pentru spectacolul “Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet” de Gabriel Garcia Marquez, regia Yuri Kordonsky (Teatrul German de Stat Timisoara). La aceeasi sectiune au concurat si Romulus Boicu si Vanda Maria Sturza.

Castigatoarea premiului pentru critica teatrala a fost Doina Modola, care a fost concurata de Oana Bors si Cristiana Gavrila.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat “Visul unei nopti de iarna” de Tudor Musatescu, regia artistica Silviu Jicman (productie a Societatii Romane de Televiziune – Casa de productie a TVR), iar Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost “Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, scenariul de Emil Boroghina dupa “Tristele si Ponticele”, scenariul radiofonic si regia artistica Gavriil Pinte (productie a Societatii Romane de Radiodifuziune).

La categoria Debut, premiul a fost castigat de Codrin Boldea, pentru rolul Laertes din spectacolul “Hamlet” de William Shakespeare, directia de scena Victor Ioan Frunza (Teatrul Metropolis Bucuresti). La aceeasi categorie au mai fost nominalizati Andrei Dinu si Madalin Hincu.

De asemenea, Senatul UNITER a acordat premii de excelenta, pentru intreaga activitate, precum si premii speciale.

Actorului Horatiu Malaele i-a fost oferit un premiu de excelenta, iar actritei Ileana Stana-Ionescu, actorului Anton Tauf, regizorului Alexandru Dabija, scenografului Doru Pacurar si criticului Sorina Balanescu le-au fost oferite premii pentru intreaga activitate.

Premii speciale au fost acordate Festivalului International de Teatru “Povesti”, organizat de Teatrul de Papusi “Prichindel” Alba-Iulia, echipei Teatrului Ion Creanga pentru diversitatea si mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate varstele, in conditiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009, si Universitatii de Arte din Targu-Mures pentru contributia intregului corp universitar la dezvoltarea vietii teatrale si culturale nationale.

Juriul care a stabilit nominalizarile a fost format din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Calin Ciobotari si Alina Epingeac, iar juriul care a acordat premiile i-a avut in componenta pe actorii Marcel Iures si Ana Ularu, regizorul Alexa Visarion, scenograful Dragos Buhagiar si criticul de teatru Marina Constantinescu.

Spectacolele care au intrat in atentia juriului sunt cele care au avut premiera in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Totodata, in cadrul galei, premiul pentru cea mai buna piesa romaneasca a anului 2017 a fost acordat lui Daniel Oltean, pentru piesa “50 de secunde”.

Premiul presedintelui UNITER a fost primit de criticul de teatru Marina Constantinescu, care a adus un omagiu disidentei anticomuniste Doina Cornea.

Totodata, premiul Mecena din partea UNITER a fost primit de Steven van Groningen, presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.

De asemenea, in cadrul galei, British Council a acordat un premiu Centrului de Teatru Educational Replika.

Editia din acest an a Galei Premiilor UNITER, organizata in contextul Anului Centenar, a avut loc in Cetatea Alba Carolina.

Gala a fost prezentata de presedintele Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru, iar momentele muzicale au fost sustinute de Ioan Bocsa, Marius Mihalache si Nicu Alifantis. Gala a fost transmisa in direct de TVR.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.