Teatrul National Timisoara se numara printre cele mai importante teatre din tara, fapt dovedit pana acum de diversitatea repertoriului abordat, motricitatea evenimentelor artistice organizate, simpatia si devotamentul ridicat avut in randul spectatorilor, precum si distinctiile obtinute de-a lungul timpului. Recent, TNT i-au fost recunoscute inca o data meritele, prin castigarea premiului pentru cel mai bun spectacol in cadrul Premiilor Uniter 2018, pentru spectacolul “Rambuku“, ce o include drept protagonista pe Claudia Ieremia, una dintre cele mai titrate actrite din zona artistica de vest.
Cu o cariera impresionanta la activ si valente cameleonice de abordare a partiturilor teatrale, Claudia Ieremia ni se dezvaluie astazi intr-un nou interviu in exclusivitate realizat de revista noastra.

Buna, Claudia si bun venit pe la noi. Esti recenta castigatoare a unui premiu Uniter, pentru cel mai bun spectacol – “Rambuku”. Cum te simti in aceasta postura? Ce a insemnat pentru tine participarea in cadrul acestei grandioase productii teatrale?

Mandra. Si alaturi de intreaga echipa artistica si de realizatorii spectacolului, pe deplin rasplatita si cu convingerea ca facem ceva important. Si, nu in ultimul rand, ma bucur pentru Teatrul National Timisoara, care a cam fost ocolit de premii.

Care a fost pana acum, in decursul carierei tale, cea mai importanta/cea mai dificila situatie cu care te-ai confruntat si cum ai facut fata?

In timpul avanpremierei spectacolului “Hamlet” mi-am sucit piciorul. A fost un prag. Durerea, frica si responsabilizarea pentru bunul mers al spectacolului au creat un “cocktail” ametitor pe care nu as vrea sa-l mai beau. Dar am facut fata cu bine. Nu s-a vazut nimic in sala.

Ce inseamna teatrul pentru tine?

Ma tot intreb. Si vreau sa inteleg. Si sper sa fac teatru inca multa vreme ca sa am ocazia sa ma tot intreb. Dar o parte de raspuns ar fi ca….teatrul mi-a oferit libertate, emotie, entertainment, putere, vulnerabilitate, bucurie, ocazia de a cunoaste oamenii, de a ma cunoaste pe mine…multe lucruri. Si eu i-am dat. Mult. Dar e ca in dragoste. Stii ca merita. Sau nu pot altfel. Si asta te face fericit.

Intr-o lume teatrala tot mai mult incercata si, poate, neapreciata la justa valoare, cat de mult te regasesti si cat crezi ca se mai face teatru de calitate, fara compromisuri, in Romania?

Am trecut si eu prin momente de dezamagire sau nemultumire dar, cumva, acestea nu au fost profunde sau nocive pentru mine. Nimic si nimeni nu mi-a luat bucuria de a face teatru.

Exista viata dincolo de teatru? Cum esti tu dincolo de scena?

Sigur ca exista. Atat cat vrem noi sa existe.. Dar e o meserie egoista. Cum sunt eu? Absolut nespectaculoasa. Fac lucruri care sa ma “incarce”.
Alteori fug de teatru. Ma straduiesc sa ma adaptez in lume. Iar daca nu-mi iese, macar am unde sa ma intorc. In teatru :))))

Ai lasa teatrul din Romania pentru productii de film/ in strainatate?

Nu stiu. Cand voi fi pusa in fata acestei alegeri…voi sti.:))))

Care a fost cel mai bun spectacol ever pe care l-ai vazut?

Cel mai bun spectacol ever pe care l-am vazut a fost cel in urma caruia am decis sa dau la teatru.

Cum este viata in Teatrul National Timisoara? Ce crezi tu ca diferentiaza acest teatru de toate celelalte din tara?

Dinamica. Avem 3 spatii de joc, avem o fabrica de decoruri, multe productii care se joaca cu sali pline. Duminica tocmai s-a incheiat FEST-FDR…Managerul general Ada Lupu Hausvater si Ion Rizea fac echipa buna si au o energie care pare sa nu se sfarseasca.
Facem castinguri deschise la care si actorii de la noi, dar si din alte teatre sau freelanceri din tara pot participa. Avem spectacole cu viata lunga pe care le jucam de 9, 10 ani….e multa munca si implicare.

Cum faci fata partenerilor stresanti de scena? Au fost situatii in care ai refuzat vreun rol?

Ii stresez si eu pe ei.:) Am refuzat o singura data, din ce-mi aduc aminte…nu puteam din cauza programului.

Ce parere ai despre teatrul independent? Crezi ca se remarca din ce in ce mai mult de cel traditional? Te-ar tenta un drum pe cont propriu?

Teatrul independent nu se refera doar la actori, regizori sau texte si locatii. Teatrul independent poarta un mesaj, e o atitudine. De cele mai multe ori.
Cred ca e necesar si sanatos pentru lumea teatrala si pentru societate.
Sunt implicata acum intr-un proiect independent la Unteatru, in Bucuresti. Cam atat voi spune acum. 🙂

Ce parere ai despre actorii din noua generatie?

Sunt plini de energie si au maturitate. Au curaj. Au propriile pareri si judecati de valoare. Nu poti decat sa te incarci de la ei.

Ce sfaturi ai da unui tanar ce si-ar dori sa urmeze calea teatrului? Merita riscul?

Am ajuns la varsta la care sa dau sfaturi….:)?
Nu sunt sfatoasa din fire.
Le-as spune sa se intrebe pe bune de ce ar face asta si sa-si raspunda dureros de sincer.
Si orice raspuns si-ar da ….sa se mai intrebe inca o data.

De ce sa mai vina lumea la teatru in ziua de azi?

Lumea sa vina la teatru pentru ca teatrul sa EXISTE nu doar sa supravietuiasca.
Lumea sa vina la teatru ca sa se cunoasca.
Sa se REcunoasca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.