Una dintre cele mai puternice si expresive actrite de pe scena banateana, Alina Ilea, ni se dezvaluie astazi intr-un nou interviu in exclusivitate.
Star Gossip Magazine a promovat dintotdeauna si va promova intotdeauna talentul real, oamenii care se disting prin tot ceea ce fac important in cariera si in viata lor.
Pe langa a fi o actrita de exceptie, cu multiple valente si forme de exprimare, si cu o ambitie uriasa in a face arta in Romania, Alina Ilea este un om frumos, pe care va invitam sa il descoperiti in cele ce urmeaza.

Buna, Alina, si bun venit pe la noi! In ce proiecte recente te putem vedea in prezent?

Bine v-am gasit, si multumesc pentru invitatie!
Stagiunea aceasta mi-a adus bucuria de a ma intalni cu doua texte excelente: “De ce iubim femeile” dupa Mircea Cartarescu si “Iaacovi si Leidental” de Hanoch Levin, ambele puse in scena de regizoarea Mihaela Lichiardopol. Primul proiect este al Teatrului National Timisoara, iar cel de al doilea este primul proiect al Teatrului de Vest Resita, sub management-ul lui Florin Gabriel Ionescu. Intamplator sau nu, ambele roluri imi pun in evidenta atat calitatile actoricesti, cat si pe cele de interpret vocal. Alaturi de aceste doua premiere, ma puteti vedea in alte 10 spectacole din repertoriul TNT, cat si in musical-ul “Scripcarul pe acoperis”, la Opera Romana Timisoara.

In decursul indelungatei tale cariere artistice, ce te-a motivat sa dai zi de zi ce ai mai bun?

Cred ca la inceput a fost pasiunea pentru teatru si ambitia de a demonstra ca sunt foarte buna sau cea mai buna. 🙂 Cu timpul lucrurile s-au schimbat. Pasiunea a ramas nealterata, insa ma intereseaza mult mai putin sau aproape deloc sa demonstrez ceva. Bucuria de a fi pe scena, de a impartasi emotia cu publicul, dar si cu partenerii de scena, iar uneori, accesul la momente de gratie( altfel spus, senzatia ca in unele seri “mi-a pus Dumnezeu mana in cap”) au devenit mult mai pretioase si mai motivante. Competitia nu mai este ingredientul, ci doar condimentul.

Care a fost cea mai mare provocare in lumea teatrului din care faci parte?

Lumea teatrului in Romania este ea insasi o provocare. O lume a teatrului care face parte dintr-o societate romaneasca, care se afla, poate, intr-unul din cele mai nefericite momente ale ei. Sa crezi in meritocratie a devenit astazi o provocare!

Teatru sau film – ce e mai interesant de deslusit?

Amandoua! Iubesc sa fiu pe scena la fel de mult cum iubesc sa fiu in fata camerei. Cred ca ma aflu intr-o relatie de amor cu amandoua! 🙂

Spectacolul “Iaacovi si Leidental” s-a reluat cu mare aplomb dupa o perioada de pauza. Crezi ca succesul recent inregistrat este o reconfirmare a valorii spectacolului?

Absolut! Acest spectacol s-a jucat cu mult succes pe scena TNT intr-o formula putin diferita. Eu sunt new entry-ul in reluarea pe scena de la Resita. Regizoarea Mihaela Lichiardopol m-a intrebat daca doresc sa intru in proiect iar raspunsul meu a fost foarte prompt: da! Cand am vazut spectacolul la premiera din TNT m-am imaginat pe mine facand rolul. Si, iata, astazi il joc! Sunt o norocoasa, cred! E o reala bucurie fiecare reprezentatie alaturi de talentatii mei parteneri: Calin Stanciu Jr. si Bogdan Spiridon.

Cat de mult esti tu si cat de mult este rol jucat in partiturile teatrale abordate?

N-as putea sa aproximez. Cred ca e continutul meu in forma (destinul) personajului. Amprenta mea personala da, de asemenea, unicitate interpretarii.

Ce o face fericita pe femeia Alina Ilea?

Familia si scena. Prietenii( putini, dar pretiosi). Muzica, cartile, calatoriile. Animalele. Sentimentul ca faptele mele au un sens. Folosesc cuiva sau la ceva.

Care au fost pana acum intalnirile definitorii in cariera ta?

Profesorii mei: Mesterul Reus si actrita Luminita Stoianovici. Intalnirile, pe scena, cu regizori si parteneri care au deschis in mine usi nestiute pana atunci.

Tu alegi rolurile sau ele pe tine? Ce elemente iei in considerare in selectiile facute?

Ca actor, intr-un teatru de repertoriu, de obicei, vin rolurile la mine. Asa ca pot spune ca m-au ales rolurile. Si cred ca m-au ales bine. 🙂 In teatrul independent am avut ocazia sa aleg eu ce joc. Si am ales sa fac un onewomanshow: “Monoloagele vaginului” dupa Eve Ensler. M-a interesat ca tema spectacolului sa fie actuala, necesara pentru public si, in acelasi timp, sa se bazeze pe un text bine scris.

Mai exista emotie inainte de spectacol? Ce faci inainte de a intra pe scena?

Fara emotie nu se poate. Acum am dobandit mestesugul de a o folosi in favoarea mea. Ma incalzesc vocal intotdeauna inainte de spectacol si fizic daca este necesar. Imi rezerv vreo 10 minute de liniste, in care ma adun si-mi mai trec bucatile de text dificile. Si ma dau obligatoriu cu parfum. Daca il uit acasa mi se pare ca n-o sa-mi mearga bine, hi hi!

Care este cea mai mare nazuinta personala in meseria pe care o faci cu succes?

Imi doresc întâlniri care sa conteze, parteneri de joc provocatori si film, mai mult film.

Ce crezi tu ca inca motiveaza tinerii sa se indrepte spre facultatile de teatru/ publicul sa vina la teatru?

Cred ca multi tineri au un interes autentic si pasiune pentru actorie, altii sunt vrajiti de imaginea de succes a anumitor vedete. Nu cred in motivatia celor din urma. Performanta cere munca, iar succesul rezultat in urma ei nu vine peste noapte.
Publicul are nevoie sa-i vorbesti despre el insusi. Are nevoie sa se emotioneze dar si sa fie provocat intelectual. Are nevoie sa fie surprins. Are nevoie sa paseasca in lumi neumblate. Teatrul cred ca satisface toate aceste nevoi. Si, bineinteles, experienta pe viu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.