In data de 2 iulie a.c. echipa Festivalului National de Teatru a organizat o conferinta de presa dedicata anuntarii selectiei oficiale a celei de-a 28-a editii a FNT.
Evenimentul, moderat de criticul Marina Constantinescu, director artistic si selectioner al FNT, s-a bucurat de participarea a peste 50 de jurnalisti si specialisti in domeniu care au putut afla atat numele spectacolelor invitate in acest an din strainatate, cat si unele elemente de noutate din structura Festivalului. A fost anuntat si primul eveniment major al FNT 2018: Atelierul Cehov, condus de regizorul Silviu Purcarete, programat la Sinaia peste doar doua zile.
Conferinta a fost transmisa in sistem live streaming si poate fi accesata integral pe site-ul www.fnt.ro si pe pagina oficiala de Facebook a Festivalului.
In deschiderea conferintei, doamna Marina Constantinescu a anuntat si comentat lista celor 30 de spectacole selectionate din intreaga tara, produse in stagiunea teatrala 2017-2018, la care se adauga alte sase spectacole reunite sub titulatura „Teatrul si Societatea. Acum”. Lista acestora poate fi gasita aici.

Marina Constantinescu a reamintit ca a 28-a editie a FNT îi este dedicata marei artiste Catalina Buzoianu si a precizat ca Festivalul isi propune, in acest an centenar, „sa astepte publicul cu o suta de evenimente, bine gandite si construite.” De aceea, editia din 2018 se desfasoara sub semnul #fnt100.

Actrita Ozana Oancea, coordonator al sectiunii de spectacole de teatru de peste hotare invitate in FNT, a precizat ca in acest an ele au un numitor comun: teatrul SCHAUBÜHNE AM LEHNINER PLATZ din Berlin, al carui director artistic este, de aproape 20 de ani, Thomas Ostermeier. Renaste, astfel, vechea istorie de colaborare din 2007 cand doua spectacole in regia lui Thomas Ostermeier au fost prezente la Bucuresti in cadrul FNT.
Cele trei spectacole de teatru straine ce vor veni in toamna in Capitala sunt:
? Miss Julie / Domnisoara Iulia, dupa August Strindberg, regia: Katie Mitchell si Leo Warner – o productie a teatrului Schaubühne am Lehninen Platz, un spectacol in care „teatrul si arta video se imbina perfect, iar ce se intampla in centrul scenei nu poate fi separat de ce se intampla in spatele acesteia”.
? Beware of Pity / Ungeduld des Herzens / Nerabdarea inimii, de Stefan Zweig, in regia lui Simon McBurney – actor si co-fondator al companiei Complicité din Londra – care se declara „fascinat de chestiunea constiintei in romanul lui Zweig” si este convins „de puterea constiintei une generatii care poate produce un set de actiuni determinante in declansarea unui dezastru”: o coproductie Schaubühne Theater & Complicité si prima colaborare a regizorului amintit cu teatrul din Berlin.
? Chekhov’s First Play / Prima piesa a lui Cehov – regia Ben Kidd si Bush Moukarzel – este o productie a tinerei companii Dead Centre din Dublin, care a fost prezentata la Festival of International Drama, un festival creat de teatrul Schaubühne am Lehninen Platz. Spectacolul face parte dintr-un proiect mai amplu, de reinterpretare a unor piese „nereprezentabile, cu texte excesive si incorecte” apartinand lui A.P.Cehov, Bertolt Brecht si Samuel Beckett.

Cat despre spectacolele internationale de dans ce vor fi oferite in toamna publicului FNT, ele au fost prezentate de scenarista si coregrafa Oana Rasuceanu, coordonatoarea sectiunii, care a precizat ca apartin unor companii celebre nu numai in Europa, ci si in intreaga lume. Acestea sunt:
? Moeder / Mama – o productie Peeping Tom / Belgia 2016, in regia si coregrafia Gabrielei Carrizo – reprezinta partea mediana a unei trilogii despre membrii familiei inceputa in 2014 cu Vader (Tatal) si care urmeaza sa se continue cu Kind (Copilul) in 2019.
? Compania olandeza Nederlands Dance Theater, creata acum 40 de ani, aflata anul trecut in focusul festivalului de la Edinburg, vine in FNT 28 cu un pachet de patru creatii coregrafice semnate de directorul artistic Paul Lightfoot si de coregrafi colaboratori. Titlurile sunt: Shoot the Moon, Woke Up Blind si The Statement. A patra creatie, care se afla inca in lucru, va avea premiera absoluta in septembrie la Haga (Olanda),iar premiera internationala va fi in octombrie la Bucuresti in cadrul Festivalului National de Teatru.
? OUTO – o productie SUA, in care marea dansatoare si coregrafa Ana Maria Lucaciu va prezenta, alaturi de Nathan Griswold, in premiera internationala la Bucuresti, cea mai noua creatie.

Teatrologul Oana Bors a oferit detalii legate de noul concept de HUB cultural FNT care va functiona in toamna pe perioada de desfasurare a Festivalului: „HUB-ul FNT este gandit ca un spatiu cultural ce concentreaza majoritatea evenimentelor conexe ale Festivalului. Este conceput ca un spatiu multi-art,Teatrul fiind elementul de coagulare. HUB-ul cultural va gazdui: expozitii, workshop-uri si spectacole de teatru-dans, proiectii de filme, lansari de carte de teatru, dialoguri cu creatorii si teoreticienii scenei, evenimente de arta urbana.Totodata, HUB-ul FNT va fi locul de intalnire si de informare, punctul zero al intregului Festival”. El va functiona in spatiile Hanului Gabroveni (ARCUB) in perioada 19-29 octombrie 2018.

Ultimul punct al conferintei de presa a fost destinat Atelierului Cehov dedicat actorilor din Romania, condus de regizorul Silviu Purcarete. Acesta se va desfasura la Sinaia, intre 5 si 13 iulie, in spatiile Cazinoului si ale Centrului Cultural Carmen Silva din localitate. Cei 18 actori selectionati sunt (alfabetic): Irina Antonie, Catalina Balalau, Madalina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculita, Alina Petrica, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Radulescu, Gabriel Rauta, Ada Simionica, Rares Florin Stoica, Sanziana Tarta, Istvan Teglas si Ionut Visan.

Anul acesta Atelierul de teatru pe care deja obisnuim sa il organizam in cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcarete si va avea in centrul atentiei arta lui Cehov, concentrata pe marginea piesei de teatru „Trei surori” si a catorva fragmente din „Pescarusul”. Este intalnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului romanesc, artisti cu experienta care muncesc mult si sunt foarte la curent cu felul in care se face arta teatrului azi in lume, artisti foarte deschisi care au lucrat cu multi regizori cunoscuti in teatre importante din Bucuresti si din tara. De aceasta data vom putea sa prezent?m in toamna un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, care va fi prezent la Sinaia si va incerca sa surprinda momente ale acestui laborator de creatie, respectand, insa, intimitatea unui astfel de lucru, in care credem foarte mult” a precizat Marina Constantinescu.

A 28-a editie a Festivalului National de Teatru se va desfasura la Bucuresti, intre 19 si 29 octombrie 2018.

Producatori: UNITER si ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.