Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcarete, a avut loc in perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat in cadrul celei de-a 28-a editii a Festivalului National de Teatru, la care au fost invitati sa participe 18 actori din intreaga tara.

Atelierul Cehov – Purcarete s-a desfasurat in spatiile Centrului Cultural Carmen Silva si ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul National de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Timp de 9 zile, 9 actrite si 9 actori din Bucuresti, dar si din importante teatre din tara (Cluj, Iasi, Arad, Piatra-Neamt si Ploiesti) s-au transformat in disciplinati invatacei, luandu-si rolurile cat se poate de in serios. Ca o noutate, anul acesta atelierul s-a desfasurat in afara Bucurestiului, la Sinaia, gazde fiind Centrul Cultural Carmen Sylva si Cazinoul din Sinaia. Pentru studiu a fost ales textul cunoscutului dramaturg rus, Cehov, „Trei surori”. Nu a fost vorba despre expunerea experientei scenice sau a unei metode Silviu Purcarete, asa cum, poate, se asteptau unii dintre participanti. Aici am invatat unii de la altii prin impartasirea gandurilor, prin schimb sincer de idei, prin distrugerea conventiilor si a evadarii din logic; iar rezultatele se traduc prin veritabile miniaturi Cehov.concluziona la finalul evenimentului Cristina Nicu-Tudor – coordonator al proiectului FNT Atelier Cehov-Purcarete, Sinaia 2018.

Am sentimentul ca am descoperit ceva si trebuie sa ma gandesc mai departe, sa vad ce este acest lucru, sa-i dau nume, deocamdata e doar asa: un parfum si o intuitie” – declara dupa incheierea Atelierului regizorul Silviu Purcarete.
Imi sunt foarte dragi toti actorii pe care i-am cunoscut aici si stiu ca a fost facuta o selectie foarte bine chibzuita de doamna Marina Constantinescu si asta e foarte important: ea cunoscandu-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, intr-adevar, este excelent. Impreuna si fiecare dintre ei in parte mi s-au parut persoane incantatoare cu care mi-ar placea sa lucrez mai departe. Ceea ce le-am spus de la inceput a fost ca raportul meu cu acest mare scriitor si mare dramaturg rus este destul de paradoxal: am senzatia ca il inteleg foarte putin si ca, nu stiu de ce, imi place. Ceea ce incerc eu sa fac este sa descopar de ce anume imi place. Inca nu stiu de ce, dar probabil, raman ni?te zone, niste noduri in scrierea lui, niste odaite, niste camarute extrem de tainice pe care e greu sa le dibuiesti, dar care ascund lucruri foarte pretioase, foarte adanci, dar inca nu stiu care sunt acelea.” – marturisea maestrul Silviu Purcarete.

Iata si cateva extrase din impresiile cu care a ramas, dupa aceasta experienta artistica unica, fiecare din cei 18 actori participanti:

Irina Antonie„Incredibil. E un mod de lucru pe care nu l-am mai experimentat pana acum, mi se pare extraordinar.”

Catalina Balalau„Toate lucrurile de care aveam nevoie s-au intamplat aici. Ele sunt cu mine. Plec cu ele.”

Madalina Ciotea – „Mi-a facut placere sa vad in fiecare zi un grup de oameni dispusi sa se arunce in gol cu ochii legati.”

Silviu Debu – „Am invatat sa fiu atent la detalii.”

Andrei Elek – „Legaturi intre oameni, in primul rand.”

Ada Lupu – „Paradoxal, in urma atelierului, eu m-am indepartat de Cehov, dar m-am indepartat de el, cunoscandu-l.”

Conrad Mericoffer – „Atat. M-am bucurat.

Paula Niculita – „Mi-a placut ca ne-a provocat, ca nu am lucrat asa, ca la teatru, ne-a pus in situatii noi, ne-a pus sa vedem si altfel lucrurile.”

Alina Petrica – „Inainte de a veni aici, m-am gandit la multe feluri in care am fi putut lucra si cel mai interesant a fost ca nu am lucrat deloc asa cum mi-am imaginat.”

Liviu Pintileasa – „S-a intamplat cum ma asteptam si pe alocuri chiar mai bine. Cred ca e o treapta in ceea ce inseamna viata mea in teatru.”

Bianca Popescu – „A fost o cautare continua. Un cadou, o mare intalnire, multa iubire.”

Dan Radulescu – „Mi-e foarte greu sa pun in cuvinte experiente de genul acesta pentru ca sunt complexe si greu de rezumat.”

Gabriel Rauta – „Am explorat mistere, lucruri ascunse, nedefinite.

Ada Simionica – „Sunt fascinata, cumva am avut senzatia ca m-am intors la facultate.”

Rares Florin Stoica – „Domnul Silviu Purcarete ESTE pur si simplu.”

Sanziana Tarta – „Pentru acest workshop am lucrat in fiecare zi a vietii mele, de multi ani.”

Istvan Teglas – „Pentru mine este foarte important omul care sta in fata mea, ce imi transmite acesta, asta ma inspira foarte mult.

Ionut Visan – „Frumos, prietenos, relaxat. Am inteles ca nu e cu note. E cu bucurie.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.