Spiritul musatisto-caragialian in vremurile noastre domneste peste tot: in lecturi, in teatru, dar, mai ales, in viata. Asta pentru ca asa numitul comic de situatie este prezent la tot pasul.Escu“, spectacolul Teatrului Mic Bucuresti, prezentat pe scena din Sala Mare a Teatrului Maria Filotti, in data de 20 septembrie, cu incepere de la ora 17.30, vorbeste despre putere. Printre musatisme, personajul principal, Decebal Necsulescu duce o lupta acerba pentru a ajunge in fruntea partidului si a obtine un loc in guvern. Nimic din ce se intampla nu este irevocabil. Exista o intriga politica incerta, stinsa in final de o intriga sentimentala si de adultere confirmate si infirmate in clipa imediat urmatoare. In aceasta comedie pe linie caragialiana totul este posibil.
Iar Decebal Necsulescu, aka fenomenalul actor si artist Ovidiu Niculescu ni se dezvaluie azi, cu ocazia unui nou interviu dedicat Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila.

De ce teatru?

Nu ai cum sa alegi o profesie vocationala, mai ales artistica, te alege ea pe tine. Asa s-a intamplat si in cazul meu. E adevarat ca inca de mic imi placea sa ma dau in spectacol ori cantand, ori povestind, ori spunand bancuri, ori recitand, ori imitand fel de fel de personaje de la cele de desene animate la Colombo, Bibanu, Jean Constantin sau clasicul Ceausescu. Cand a venit timpul sa dau la facultate, am zis ca dau o data la IATC, cum era pe vremea mea, examenul era inaintea altor facultati, si eu ochisem arhitectura in cazul in care picam la actorie, dar am intrat, dand dreptate celor care ma cunosteau, amici, rude, prieteni, colegi de scoala si de liceu care-mi repetasera ani la rand ca eu artist trebuie sa ma fac. Si inca ma mai fac, caci sunt unul dintre oamenii fericiti ai caror meserie este chiar viata lor.

Ce inseamna pentru dvs, personal si profesional, participarea in cadrul celei de-a XII-a editii a Festivalului de Teatru de la Braila si intalnirea cu spatiul Teatrului ‘Maria Filotti’ si cu publicul brailean?

Sunt foarte bucuros de fiecare data cand ma intalnesc cu publicul brailean pe care il consider foarte prietenos. Am cantat de câteva ori deja la Braila cu trupa mea, White Mahala, unde am fost primiti minunat de fiecare data, pozitiv, ba chiar am facut si noul imn al echipei de fotbal Dacia Unirea Braila, asa ca, pentru mine, brailenii nu mai sunt public, sunt prieteni.

Pornind de la tema din acest an, ce defineste si cat de importanta considerati ca este comedia in spatiul realistico-cultural romanesc?

Comedia este la fel de necesara vietii precum aerul. Comedia ne poate invata multe palmuindu-ne apucaturile nefericite. Sunt convins ca cea mai puternica arma a sufletului romanesc va ramane umorul, asa ca, acum, in vremuri complicate, cu atat mai mult comedia poate avea un rol foarte important in a ne repune pe linia de plutire, exorcizandu-ne prin hohote de ras si prin aplauze.

De ce sa vina spectatorii sa vizioneze piesa participanta in cadrul festivalului din acest an?

In primul rand pentru ca Musatescu este urmasul lui Caragiale in a ne arata viciile si micimile unui anumit gen de politicieni care, iata, dupa atatia ani, inca mai ingrasa bancile Parlamentului si ale Senatului. Escu este o piesa sincera, directa, fara perdea, o comedie spumoasa despre naravurile clasei politice liber schimbiste, cu personaje dureros de actuale.Teatrul e oglinda vietii si Escu de Tudor Mu?atescu se incadreaza perfect in aceasta lege nescrisa, dar adevarata.

Cel mai important obiectiv de atins in viitor?

Sunt trei: La teatru – Cyrano de Bergerac, albumul doi White Mahala si albumul doi solo, urmarea Cantecelor unui derbedeu, Cantecele unui gentilom.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.