De-a lungul concursului Eurovision 2019, Hatari, trupa islandeza ce a starnit atat valuri de admiratie, cat si de controversa prin aparitia lor si prin piesa “Hatrid mun sigra”, si-a exprimat interesul si simpatia profunda pentru poporul din Palestina. Pe 23 mai, trupa anti-capitalista din Islanda a aratat clar ca interesul sau nu este doar unul trecator, o data cu lansarea “Klefi / Samed ” – in romana “Camera / Statornicie”.

Noul single este o colaborare cu artistul Bashar Murad, care provine din Ierusalimul de Est.

Hatari au filmat videoclipul noului single in desertul Jericho din Palestina si l-au lansat în timpul concertului lor de revenire acasa in Islanda.

Titlul piesei are un dublu sens. Camera se refera la o camera de ecou, in timp ce statornicia se refera la perseverenta poporului palestinian.
Intr-o declaratie pentru wiwibloggs, vocalistul trupei Hatari, Matthías Tryggvi Haraldsson, a spus:

Klefi / Samed ” este un gand despre izolare versus solidaritate, facand referire la diferitele camere de ecou pe care le gasim in interiorul nostru. Versurile islandeze le-am scris de ceva timp, dar auzindu-le în contextul versurilor lui Bashar si al temelor despre care vorbeste ca artist care traieste sub ocupatie, am avut imediat un sentiment ca se contopesc foarte bine impreuna. Ceva a vibrat de indata ce ne-am unit fortele cu Bashar. ”

Bashar Murad a spus:

Cand Hatari m-au abordat prima data pentru a lucra la aceasta piesa, am simtit ca ar fi o mare oportunitate pentru mine sa continui conversatia, mai degraba decat sa ii indepartez. Mi-a fost clar ca impartasim aceleasi valori despre pace, iubire si libertate de exprimare. Versurile pentru mine reflecta suferinta palestiniana, care include, dar nu se limiteaza la: puncte de control, ziduri, asezari ilegale si prezenta militara constanta. Sper ca prin aceasta piesa cantata impreuna cu Hatari sa putem ajunge la oamenii care nu au nicio idee despre situatia de aici. Cred in firea pozitiva a oamenilor si ca atunci cand vor simti ura, o vor respinge “.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.