Lumea filmului romanesc se afla pe o panta intr-o ascensiune din ce in ce mai mare.
Cele mai recente co-productii romanesti, “Parking” si “Saf” vor incepe sa ruleze din aceasta luna, respectiv din luna iunie, in cinematografele din toata tara.

Filmul “Parking” spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), poet care emigreaza ilegal in Spania anului 2002 si care se angajeaza paznic de noapte intr-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo).
Viata lui Adrian se schimba pentru totdeauna in timpul noptii de San Juan (Noaptea de Sanziene), cand o intalneste pe Maria (Belén Cuesta).
Filmul a fost regizat de Tudor Giurgiu si a avut premiera in 14 iunie in cinematografe.

Filmul „SAF”, al doilea lungmetraj al regizorului Ali Vatansever, coproductie Turcia – Germania- Romania, va rula in cinematografele din tara noastra din 5 iulie 2019. Lungmetrajul a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto 2018, sectiunea Discovery, iar anul acesta Ali Vatansever a fost desemnat cel mai bun regizor la Festivalul International de la Ankara, unde Saadet Isil Aksoy a fost recompensata cu trofeul pentru cea mai buna actrita. Regizorul a primit si mentiunea „New Voices” acordata de juriul Festivalului Palm Springs. „SAF” a mai fost selectat in competitiile Angers European First Film Festival si Istanbul International Film Festival.

Actiunea se petrece in districtul Fikirtepe din Istanbul. Transformarea urbana face una cu pamantul comunitatile sarace, iar refugiatii sirieni se adapostesc in cladiri abandonate. Kamil si sotia lui, Remziye, risca sa isi piarda casa. Ramas de mult timp fara un loc de munca, Kamil este nevoit sa accepte, in secret, sa lucreze pe un santier. Pe langa faptul ca astfel ii ia locul de munca unui refugiat sirian, angajatorul lui este compania care distruge zona in care locuieste. Oprimarea si anxietatea – atat in cartier, unde se teme sa nu fie descoperit, cat si la lucru, unde a acceptat salariul mic pe care il primesc refugiatii – il schimba treptat. Cand Kamil dispare din senin, sotia lui trebuie sa se confrunte cu consecintele faptelor lui, care nu par sa corespunda cu omul pe care il cunostea. Dar Remziye refuza sa cedeze.

Distributia este alcatuita din Saadet Isil Aksoy, Erol Afsin, Onur Buldu, Ummu Putgul, Kida Khodr Ramadan si Mihaela Trofimov.

Scris si regizat de Ali Vatansever, imaginea filmului este semnata de Tudor Vladimir Panduru, montajul a fost realizat de Evren Lus, muzica a fost compusa de Erdem Helvacioglu, iar de sunet s-a ocupat Alexandru Dumitru. Producatori sunt Selin Vatansever Tezcan si Oya Ozden, iar coproducatori, Harry Flöter, Jörg Siepmann si Anamaria Antoci.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.