A studiat actorie in Londra si Bucuresti, este actor al Teatrului Excelsior Bucuresti, recent a facut un Lurch de milioane in musicalul regizat de Razvan Mazilu, “Familia Addams”, este un tip talentat si carismatic si azi il avem invitat in cadrul noii noastre rubrici, 3 motive.

El este…Mircea-Alexandru Baluta.

  • 3 motive pentru care ai ales actoria

1. Pentru ca sunt un om caruia nu ii place sa fie singur. Chiar si cand sunt acasa, televizorul e mereu pornit. Ma impac destul de greu cu linistea. Actoria fiind o meserie de grup, cel mai adesea esti inconjurat de oameni frumosi si acest lucru ma face extrem de fericit si recunoscator ca am onoarea de o practica.
2. Pentru ca imi ofera echilibru. Da, poate fi considerat un motiv egoist, dar sunt un om cu (prea) multa energie si sigur as face un soi de implozie daca nu as fi actor. Cu fiecare spectacol ma recalibrez, daruiesc foarte mult din mine, iar la finalul serii raman cu esentialul.
3. Pentru ca sunt genul caruia ii e drag sa fie intr-o relatie, iar practicand actoria e ca si cum ai fi in continuu cu cineva. Zi de zi, Actoria, te cicaleste simpatic ca mai e un text de curatat, niste momente de ordonat etc. Practic, va petreceti mai tot timpul impreuna si la fel ca in orice relatie, Actoria cere multa dedicare si timp.

3 motive pentru care rolul din Famiilia Addams a fost o provocare

1. Joc intr-un musical, deci trebuie sa cant. Eu nu cant. Ma rog, nu cantam. Acum nu prea am de ales. Inainte de acest proiect, Scalla mea din Milano era intruchipata la dus. Nici macar la karaoke nu ma desfasuram, dar cu multa munca si mai ales incredere pompata din partea colegilor, a lui Razvan Mazilu si a Mariei Alexievici, am reusit sa ajung la un rezultat de care sunt mandru. Multumesc !
2. Personajul meu, Lurch, desi apare in multe scene, nu vorbeste. Probabil aceeasi inhibitie pe care o aveam la randul meu legata de cantat. Modul sau de exprimare e reprezentat de niste sunete nu foarte inteligibile si o miscare lenta. E un individ destul de simplu. Sau nu? Asta se vede in spectacol, mai spre final. A fost o provocare sa ii gasesc canalul de comunicare.
3. Am descoperit ca un musical te solicita foarte mult. Atat fizic, dar mai ales mental. Fizic pentru ca trebuie sa te mentii intr-o forma decenta pentru partea de coregrafie, iar mental deoarece e nevoie de o concentrare speciala. Fiecare replica, miscare, gest, e in stransa legatura cu muzica. Se naste practic din muzica. Si viceversa. Prin urmare, o alta provocare a fost sa-mi dezvolt aceasta rigoare fara de care produsul finit lasa de dorit.

3 motive pentru care este foarte importanta relatia regizor-actor in succesul unui spectacol

1. Regizorul este papusarul oricarui spectacol. Publicul vine la teatru sa vada intr-adevar, actorul, dar fara acel ochi din exterior care sa te ghideze dupa credinta sa, spectacolul ar fi doar o competitie de “ cine are un ego mai mare “ intre actori.
2. As asemana relatia dintre un actor si un regizor cu evolutia unui fluture. In stadiul de larva e bazata strict pe incredere. O incredere gratuita pe care i-o oferi regizorului si el ti-o ofera tie. Gratuita daca nu v-ati intalnit in trecut. Fara aceasta incredere procesul ar fi unul sinuos si obositor. Spre final, cand te apropii de generale, Doamne ajuta!, usor usor ajungi la ceva ce se poate numi prietenie. Asa s-a intamplat in cazul proiectului Familia Addams. Razvan Mazilu a fost acolo pentru noi de la inceput pana in prezent. Cu fiecare repetitie devenea tot mai cald cu noi, asta ne dadea noua si mai multa incredere pentru a lucra creativ, iar la final am devenit prieteni. O placere sa lucrezi asa. Relaxat si productiv !
3. Regizorul este si depanatorul actorului. Avand deja imaginea spectacolului imprimata in cele mai mici detalii in imaginatia lui, ori de cate ori Actorul intampina o problema, Regizorul e acolo sa il aduca pe calea viziunii sale. Fie intr-un mod direct prin oferirea solutiei, fie ii inoculeaza subtil drumul pe care trebuie sa o ia si Actorul iese “ singur “ pana la urma din impas.

3 motive pentru care e minunat sa fii in Familia Excelsior

1. Colegii sunt primul si cel mai important motiv. Multumesc Universului/Divinitatii pentru ca mi-a oferit sansa sa lucrez alaturi de ei. Suntem un grup de oameni tineri, cu aspiratii foarte inalte, cu pofta de munca si mai ales, plini de respect fata de meserie si unul fata de celalalt. Am legat in 2 ani de zile prietenii stranse si sper eu ca aceasta energie se vede si se simte pe scena.
2. Maria Rotar. Doamna de fier a teatrului Excelsior, m-as duce mai departe si as spune a teatrului romanesc. O persoana extrem de dedicata meseriei, care e acolo pentru tine oricand ai nevoie si care stii sigur ca se va zbate pentru aceasta institutie indiferent de oprelistile ce vor veni. Profesionalismul ei iese din tipare si este un exemplu pentru noi toti.
3. Tehnicul. Domnii acestia sunt niste eroi care trebuie aplaudati ori de cate ori avem ocazia. Teatrul Excelsior are, pe langa spectacolele de seara, foarte multe matinee. De aici rezulta un numar mare de spectacole pe saptamana. Pune decorul, scoate decorul, fa lumini, fa sunet, de cateva zeci de ori pe saptamana. Toate acestea pentru o leafa modesta. Multumiri !

3 motive pentru care trebuie sa venim la teatru

1. Este cea mai ieftina distractie! Un bilet la teatru costa intre 20 si 40 lei. Cand vine vorba de destindere, pentru multi un pachet de tigari si doua beri constituie normalul, daca nu chiar minumul. Culmea, cand dai sa cumperi un bilet la teatru, suma este brusc cam maricica. Nu inteleg neaparat de ce. Poti sa mergi in gasca la teatru, poti sa te amuzi copios daca mergi la o comedie, si cel mai important, nu fumezi si inhalezi fum 3 ore! Glumesc. Cel mai important e ca , ascunse printre vorbele rostite de actori, gasesti numeroase talcuri mai mult sau mai putin importante.
2. Clipa de clipa, esti bombardat de informatii si de tehnologie. Adica de superficial, in opinia mea. Tocmai din acest motiv este crucial sa ne oferim luxul ca din cand in cand sa asistam la frumos, la sinceritate si la sentimente/informatii transmise prin viu grai, si nu cu ajutorul unor masinarii.
3. Pentru ca aceasta arta o sa traiasca atata timp cat traiesc si iubitorii ei.

3 motive pentru care ii esti recunoscator lui Dumnezeu

Ii Multumesc lui Dumnezeu pentru ca sunt sanatos, pentru ca mi-a oferit privilegiul de a ma putea intretine din meseria pe care o iubesc, si nu in ultimul rand, ii multumesc lui Dumnezeu ca am o mama care mi-a fost si tata, confident, si cel mai inversunat critic constructiv.

3 motive pentru care merita sa te urmarim in spectacolele in care joci

1. Avand in vedere specificul tineresc al Teatrul Excelsior, fiecare spectacol din repertoriul nostru are acea prospetime si sinceritate de care e nevoie pe scena. Mai ales in ziua de azi. Avem spectacole antrenante, cu un puternic mesaj, care se pliaza pe toate gusturile si asteptarile.
2. Am niste colegi foarte talentati si chiar nu sunt subiectiv. Fiecare dintre ei are un farmec aparte si aportul fiecaruia in cadrul trupei e palpabil. Toata lumea munceste pana la epuizare pentru ridicarea fiecarui spectacol si lucrul acesta sigur iese in evidenta.
3. Lumea sa vina sa vada spectacolele in care joc pentru ca de cand m-am angajat, am avut norocul sa lucrez cu cativa regizori de valoare si de mare viitor. Viziunea lor este una moderna si solutiile tratarii temelor propuse de text sunt cel putin ingenioase si surprinzatoare.

3 motive pentru care iti iubesti propria viata

1. Imi iubesc viata pentru ca m-a dirijat in asa fel incat sa imi gasesc locul perfect la Teatrul Excelsior.
2. Imi iubesc viata pentru ca m-a inconjurat de prieteni de calitate.
3. Imi iubesc viata pentru ca daca nu o fac, o traiesc degeaba.

3 motive pentru care inca se merita sa fii actor in Romania

1. Eu am studiat actorie si regie in Anglia inainte de a intra la UNATC. Pot sa afirm cu incredere ca este o sansa extraordinara sa poti sa fii actor in Romania. Materialul uman este un izvor nesecat de inspiratie. Romanii sunt precum o bomba cu ceas la nivel de sentimente si trairi, iar acest lucru e un atu fantastic. Englezii sunt extrem de rigurosi si usor plati in graficul lor de zvacniri. Daca am putea face un specimen de actor care sa aiba creativitatea romanului si rigoarea englezul, meseria ar fi probabil prea usor de descoperit.
2. Merita sa fii actor in Romania pentru ca lumea isi doreste inca sa vina la teatru. Sunt fericit si mandru cand vad ca sala este plina si lumea se bucura de fenomenul teatral. Cat inca vezi omul iesind cu zambetul pe buze din Teatru, inseamna ca trebuie sa continui.
3. Romania, in opinia mea, desi e foarte tehnologizata, nu se afla printre tarile cele mai afectate de progres. Si asta e un lucru bun pentru arta, pentru ca inca se poate lupta cot la cot cu corporatiile producatoare de divertisment. Si poate sa iasa invingatoare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.