Teatrul “Maria Filotti” a fost selectionat si prezinta la Timisoara in 7 noiembrie, spectacolul CANTAREATA CHEALA in cadrul celei de-a XXIV-a editie a Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) .
”Cantareata cheala” de Eugene Ionesco, dupa o traducere de Vlad Russo si Vlad Zografi, este adaptat scenic si regizat de Radu Iacoban. Scenografia ii apartine lui Tudor Prodan. Light design – Bogdan Gheorghiu. Distributia : Ramona Ginga (doamna Smith), Valentin Terente (domnul Smith), Corina Bors (doamna Martin), Silviu Debu (domnul Martin), Madalina Anea (Mary), Adrian Stefan (pompierul).
“M-am tot intrebat daca Eugen Ionesco vorbeste serios atunci cand numeste «Cantareata cheala» o anti piesa. Exista personaje, exista scene cu iz de cauzalitate care genereaza situatii dramatice si dialog intre personaje. Aparent, avem de-a face cu o piesa. Aparent, deorece repetand cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Braila si inotand prin marea lingvistica a textului, ne-am dat seama ca, pana la un punct, Ionesco vorbeste serios, dar si glumeste…

E un amestec de timiditate si agresivitate, asa cum el insusi afirma intr-un interviu, in fiecare dintre personajele aduse pe o scena care nu se doreste a fi scena… E un spirit anarhic care se ascunde in spatele mastii de conformism, afisate de anti-personajele din Cantareata Cheala.
Rezulta, asadar, o comedie uneori agresiva, alteori trista, alteori sarita de pe fix. Pe undeva, asa cum ne situam si noi astazi ca indivizi, intr-o societate in care alienarea si lipsa de comunicare devin din ce in ce mai prezente”, subliniaza regizorul Radu Iacoban.
Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festival al Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) este si in acest an un loc de intalnire a celor mai bune spectacole pe text contemporan de teatru romanesc si un punct de convergenta al artelor performative in complexitatea lor.FEST-FDR este un eveniment organizat de Teatrul National din Timisoara cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, al Primariei si al Consiliului Local Timisoara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.