Declarat castigator in cadrul Festivalului ”Les Films de Cannes”, prin votul publicului, in sectiunea Avanpremierele Toamnei, filmul ”Maria, Regina Romaniei” ajunge, din 8 noiembrie, in cinematografele din toata tara.

Pelicula, bazata pe fapte reale, prezinta drumul anevoios, plin de incercari al unei Regine aflata intr-o lupta dura cu cei mai importanti lideri ai lumii, pentru implinirea unui mare vis: Romania Unita. Conferinta de pace de la Paris, 1919. Un an de cumpana, ce a imprimat in inima unui popor urmele dureroase ale razboiului.

Regizorul britanic, Alexis Sweet Cahill, a stiut sa construiasca cu talent si farmec, imaginea unei moment din istoria Romaniei prea putin cunoscut, insa de o insemnatate covarsitoare pentru un popor aflat in pericol de a-si pierde granitele. Muzica, compusa de Giancarlo Russo si interpretata de Orchestra Simfonica Nationala Radio din Bulgaria, costumele, decorurile, abordarea clara, obiectiva, a unei perspective ce imbina armonios evenimentele acelor vremuri tulburi, cu emotia, fac din filmul ”Maria, Regina Romaniei”, tabloul autentic al unei tari cufundate in conflicte si intrigi politice.

”Citindu-i povestea vietii, am ajuns sa fiu extrem de pasionat de personalitatea Majestatii Sale. Regina Maria a fost o femeie care a avut, cu siguranta un parcurs presarat de intrigi, pasiune, iubiri, ce merita transpus pe marile ecrane. In scenariul primit de la producatorul Gabi Antal, se regaseste doar o mica parte din viata Reginei, insa e una cu adevarat cruciala. Un episod colosal din istoria Romaniei. Am simtit cat de important de povestit este acest capitol, mai ales pentru un public literalmente insetat de dorinta de a afla cat mai multe povesti despre Familia Regala”, marturiseste regizorul.

Realizat dupa ideea lui Brigitte Drodtloff, alaturi de co-scenarista Maria-Denise Theodoru, scenariul a fost adaptat pentru marele ecran de Ioana Manea, alaturi de regizorul Alexis Sweet Cahill. Din distributie fac parte actori romani, francezi si englezi: Roxana Lupu (Regina Maria), Daniel Plier (Regele Ferdinand), Anghel Damian (Printul Carol al II-lea), Adrian Titieni (Ion I.C. Bratianu), Emil Mandanac (Printul Stirbey), Ronald Chenery (Georges Clemenceau), Philippe Caroit (Contele de Saint-Aulaire), Richard Elfyn (Lloyd George), Patrick Drury (Woodrow Wilson).

In prima saptamana, 8-14 noiembrie, filmul va rula in cinematografele din Bucuresti, Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Galati, Iasi, Lugoj, Mangalia, Oradea, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Slobozia, Suceava, Targu Jiu, Targu Mures, Timisoara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.