Maine, 9 noiembrie, incepem editia cu numarul 25 a Festivalului International de Teatru Clasic de la Arad. Declaram deschisa seria de intalniri ale publicului cu povestile teatrale venite din toate colturile tarii si din afara granitelor. Vor fi zece seri de teatru clasic la Arad, impartasite cu emotie si bucurie publicului fidel care a facut din Festival ceea ce este astazi.

In anul in care celebram impreuna 25 de ani de existenta, venim in intampinarea publicului cu o oferta teatrala valoroasa, de neratat, demna de o editie aniversara.
Zece trupe din Bucuresti si din tara vor veni la Arad pe parcursul Festivalului: Teatrul ACT Bucuresti, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Romani,Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, unteatru, Teatrul „Fani Tardini” Galati, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Teatrul „Toma Caragiu” Ploiesti.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, organizatorul si gazda evenimentului, deschide Festivalul cu o premiera, Scufita Verde in regia lui Stefan Lupu, studentii Facultatii de Teatru si Televiziune de la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca vin la Arad cu doua spectacole create chiar de ei, iar muzicianul Cári Tibor alege sa celebreze cei 15 ani pe care i-a dedicat muzicii de teatru tot pe scena FITCA.
Doua spectacole din strainatate vor veni la Arad: „Cum va place”, regia Nikita Milivojevi?, coproductie Teatrul National Niš si Teatrul din Kruševac, Serbia si „Jocuri in castel”, regia Méhes László, productie a Teatrului National Pécs, Ungaria.
Cei 25 de ani de Festival ne responsabilizeaza si avem convingerea ca universurile create de Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Cristi Juncu, Stefan Lupu, Alexandru Mazgareanu, Mihai Bendeac vor suscita interesul unui public mereu in cautarea povestilor de viata spuse prin intermediul teatrului.

Maine, 9 noiembrie, ora 18.45, in foaierul Salii Mari, patrundem in universul Festivalului cu fragmente din spectacolul de Commedia dell’Arte, Un’Anima, al studentilor-actori de la Facultatea de Teatru si Film, Universitatea Babes-Bolyai Cluj.

De la ora 19.00, va prezentam o poveste incitanta, ce trateaza teme esentiale precum cea a mortii sau a sexualitatii – Scufita Verde: „O poveste care se desfasoara intr-un spatiu aparte – padurea. Este un spatiu periculos, initiatic, poate sa fie foarte… dark sau poate sa fie foarte luminos, iar jocul acesta de umbre si lumini in padure are o simbolistica profunda si aparte”. (Stefan Lupu, regizor).
Premiera Teatrului aradean ii are in distributie peZoltan Lovas, Cecilia Lucanu-Donat, Alina Vasiljievi?, Oana Kun, Angela Petrean Varjasi, Robert Pavicsits, Carmen Vlaga Bogdan, Andrei Elek, Stefan Statnic, Marian Parfeni, Carmen Butariu.

Duminica, 10 noiembrie, de la ora 17.00, la Sala Studio, revin studentii clasei prof.univ.dr.habil. Miklós Bács, lect.asoc. Irina Wintze, asist.dr. Camelia Curutiu-Zoicas, Tudor Lucanu, Ciprian Scurtea, cu un scenariu colectiv pe texte de William Shakespeare si Christopher Marlowe. Se numeste The Crown / Coroana si, pret de aproape doua ore, va vor purta prin universurile unor personaje celebre precum Ioana d’Arc, Richard al III-lea, Henric al VI-lea, Lady Grey, Lady Macbeth, Margaret, Arthur, Duce de Bretania, sau Lady Constance.

La ora 19.00, o intalnire mult asteptata: Legaturi primejdioase de Christopher Hampton dupa romanul lui Choderlos de Laclos, in regia lui Cristi Juncu, decorul si costumele Cristina Milea, creatia muzicala Ada Milea. Un spectacol intr-un cadru feeric, un joc de intrigi amoroase produs de Teatrul Mic din Bucuresti. Cu Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Cezar Grumazescu, Silvana Mihai, Ana Bianca Popescu, Rodica Mandache, Beatrice Peter, Ionut Visan.

Ziua de luni, 11 noiembrie, are in tolba alte doua spectacole pe texte clasice.
De la ora 15.00, in Sala Mare, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt prezinta un spectacol non-verbal in regia lui Alexandru Mazgareanu, pornind de la piesa lui Mihail Sebastian. Steaua fara nume e o oaza de liniste intr-o lume a comunicarii generalizate, pe multiple canale si prin diverse tipuri de limbaj. Actorii isi asuma, alaturi de regizor, ideea ca exprimarea corporala poate fi un mod sincer de a-ti comunica atitudinile si sentimentele, de a crea o alta lume.
„Cu totii ne-am pus intr-un «disconfort» creativ din care sa rezulte o performanta artistica. Prin acest tip de limbaj, spectacolul se distanteaza usor de piesa lui Mihail Sebastian, punand in valoare o latura stranie si deosebit de poetica. Plecand de la replica «Nicio stea nu se abate din drumul ei», am construit un spectacol despre o lume mica, ramasa in loc si condamnata la stagnare.” (Alexandru Mazgareanu)

Seara, de la ora 20.30, tot la Sala Mare – un spectacol bazat pe textul primei comedii originale a lui Vasile Alecsandri: Salba dracului, creat de regizorul Alexandru Dabija la Teatrul „Fani Tardini” din Galati. „Este un spectacol de atitudine. Vorbeste despre o tema universala, despre o tema foarte veche – rusinea sa apartii unei civilizatii extrem de diferite, mai primitiva decat societatea occidentala. Cand diferentele sunt atat de mari, se cultiva o stare a rusinii, care are ca revers un tip de fudulie si un tip de revolta a populatiei respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune?! (…) Sa vina lumea si sa se bucure. E ceea se cheama un spectacol popular, de distractie.” (Alexandru Dabija)

Festivalul International de Teatru Clasic de la Arad implineste in acest noiembrie 25 de ani de la prima iesire la public. Un public care l-a primit cu bratele deschise si alaturi de care a crescut si a devenit un loc al experientelor teatrale de neuitat. Va asteptam, asadar, seara de seara la Festival pentru a va impartasi din magia si resursele inepuizabile ale teatrului!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.